Rodić Davidson Architects

Mews House #2, Belgravia

Rodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsRodic Davidson ArchitectsMews-House-2,-Belgravia-01

All imagesClose

Rodić Davidson Architects were commissioned to renovate a four-storey townhouse within Westminster’s Belgravia Conservation Area and The Grosvenor Estate. The site sits to the west of Buckingham Palace on a Mews style through road which retains a high degree of townscape uniformity and a formal layout based on a grid pattern. Today, Belgravia remains of historic significance as a planned aristocratic residential quarter, an example of high-class, early 19th century development which influenced other similar developments in Victorian London.

The works included a full internal reconfiguration of the Mews House, creating special architectural interest by improving the scale and volume within the property. All floor levels were moved to improve internal head-height; with the lower ground floor level dropped and the garage converted into habitable space to be utilized as an open-plan kitchen and dining area, thus improving the quality of the existing accommodation. The existing garage door was refurbished with an additional band of windows that retain their original character from the Mews, in-keeping with the Conservation Area.

The focal point of the interior is the new staircase which traverses the entire height of the building and arriving at the new floor created in the attic. The five-storey void is lit by the existing openings of the front façade, with Crittall doors separating the principal living spaces and roof lights illuminating the new fourth floor. The outcome maximises the full width and depth of the floorplan and generates an exciting flow of well-connected spaces for the family dwelling, with all four bedrooms served by Ensuites.

Rodic Davidson Architects gained a Lawful Development Certificate and secured planning consent from Westminster Council, and Landlord consent from Grosvenor Estates Freehold. Management of the wider professional team included Interior Designer (KS Studio), Structural Engineer, and AV/Security. Construction by R&G began in Summer 2020.

Photography © Lorenzo Zandri

Read moreless
Rodic Davidson ArchitectsRodic Davidson InteriorsGarden Square Apartment, KensingtonRodic Davidson ArchitectsNew Build Home in St John’s WoodGrade 2 Listed Apartment Renovation KnightsbridgeBelgravia Town HouseWimbledon HouseTurner StudiosMarket Place, ReadingSt Mary Abbots Kensington(Multiple Values:) Rodic Davidson Architects North VatRDA Apartment Scheme SouthwarkUntitled_022012_0425 Brandsby Hall 2102Rodic DavidsonRodic Davidson Architects Cambridge WorkshopIMG_6492_editSAFormer Embassy Kensington kit 26Ambassadors 2Sliding RoofR0016543_1CF023173WillPryce_008897_CPIMG_0504WillPryce_5102_FL – 2DSC08930 – Copy
Close

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Find out more about cookies and your privacy here.