Town House, Pimlico, SW1

 Refurbishment of a Town House in The Pimlico Conservation Area

Completed 2011, Private Client
RD Architects, London Office

PDF Brochure Download

This double fronted town house, although in a prime location, was in a poor state of repair. Sandwiched on an island site in the heart of the Pimlico Conservation Area, it had an unusual dual aspect with a very small, dark side yard at lower ground floor level and under pavement vaults to both the front and the rear.

Our brief was to rethink the spaces and to create a family home, adding more space if possible. Our response was radical.

We proposed the infilling of the only outside space at the basement and the creation of a large, open lower ground floor room. We secured planning consent for a contemporary glass extension over the former yard and this also allowed us to incorporate enlarged vaults into the living space. We utilised the width of the house to create a new WC, Utility room and plant room in the front vaults with a connection into the living space. The layout of the house was completely reorganised with a new roof extension incorporating an automated retractable glazed roof. This created a magnificent multi-purpose room extending the entire width of the house. The roof can be opened during fine days and closes automatically if it rains.

Share
Rodic Davidson Architects London, 1 Pied Bull Yard, London, WC1A 2AE | Site Map