Apartments and New Build House in Camberwell

Completed 2016, Private client

RD Architects, London Office
This development includes the conversion of a former public house into four duplex apartments at basement and ground floor levels and a new build house in the former yard of the public house.

The three bedroom detached house sits to the south of the site. The building form and materiality negotiate contrasting characters, bulks and building lines of the neighboring properties by using buildings elements and materials of differing degrees of visual permeability arranged to diffuse definiteness of the building’s mass and contours. The appearance of the over-all bulk of the building is reduced further by material fragmentation, stepping and sloping areas and by dissolving corners with strategic placement of lightwells, rooflights and strip windows.

The building’s envelope is also influenced by the sunlight and daylight studies, insuring that maximum development volume is achieved on site without an adverse impact to the amenities of its neighbors.

The internal spaces flow seamlessly due to floors being scissored front to back giving half landing access to each level. Rooms are visually linked front to back, thus creating an experience of open-plan living and double and triple height spaces without the loss of floor areas.  The kitchen and bedrooms are arranged around an internal courtyard at the rear of the property, which provides daylight as well as an atmosphere of intimacy and urban seclusion.

Architectural clutter has been minimized by the use of two simple façade systems that wrap the building concealing cost-effective off-the-shelf façade elements and standard details. Firstly, a system of vertically orientated fiber cement board panels in anthracite grey of varied density and thickness. The front of the building, at ground floor level, is the primary entrance to the property as well as a sliding doorset allowing access from the bedroom/study to the front garden area.  Secondly, vertical timber slats, in russet/chestnut brown, form a screen that encloses the property’s living areas to promote control of privacy and solar shading. This rainscreen system adds a layered filter to the upper level living area and second floor terrace as well as providing balustrades where necessary.

The main living area is proposed ‘within’ the crown of existing mature tree that is situated on the pavement immediately outside the property. – Occupying this almost primordial space is not only reassuring, but is also practical as the ever-changing tree crown leaves alternate their colour and density in order to regulate light, warmth and outlook.

Apartments and New Build House in Camberwell

Completed 2016, Private client

RD Architects, London Office
This development includes the conversion of a former public house into four duplex apartments at basement and ground floor levels and a new build house in the former yard of the public house.

The three bedroom detached house sits to the south of the site. The building form and materiality negotiate contrasting characters, bulks and building lines of the neighboring properties by using buildings elements and materials of differing degrees of visual permeability arranged to diffuse definiteness of the building’s mass and contours. The appearance of the over-all bulk of the building is reduced further by material fragmentation, stepping and sloping areas and by dissolving corners with strategic placement of lightwells, rooflights and strip windows.

The building’s envelope is also influenced by the sunlight and daylight studies, insuring that maximum development volume is achieved on site without an adverse impact to the amenities of its neighbors.

The internal spaces flow seamlessly due to floors being scissored front to back giving half landing access to each level. Rooms are visually linked front to back, thus creating an experience of open-plan living and double and triple height spaces without the loss of floor areas.  The kitchen and bedrooms are arranged around an internal courtyard at the rear of the property, which provides daylight as well as an atmosphere of intimacy and urban seclusion.

Architectural clutter has been minimized by the use of two simple façade systems that wrap the building concealing cost-effective off-the-shelf façade elements and standard details. Firstly, a system of vertically orientated fiber cement board panels in anthracite grey of varied density and thickness. The front of the building, at ground floor level, is the primary entrance to the property as well as a sliding doorset allowing access from the bedroom/study to the front garden area.  Secondly, vertical timber slats, in russet/chestnut brown, form a screen that encloses the property’s living areas to promote control of privacy and solar shading. This rainscreen system adds a layered filter to the upper level living area and second floor terrace as well as providing balustrades where necessary.

The main living area is proposed ‘within’ the crown of existing mature tree that is situated on the pavement immediately outside the property. – Occupying this almost primordial space is not only reassuring, but is also practical as the ever-changing tree crown leaves alternate their colour and density in order to regulate light, warmth and outlook.

Rodic Davidson Architects | 1 Pied Bull Yard, London, WC1A 2AE | 020 7043 3551 | Site Map